Like it? SHARE IT!

Evenimentul

imapp-poster

Cel mai mare concurs internațional de 3D video mapping – iMapp Bucharest, organizat de Primăria Municipiului București, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, a adunat un public de peste 40.000 de oameni pe 24 septembrie, în Piața Constituției, la cea de-a treia ediție a evenimentului.

Tema acestei ediții – „DIALOGURI”, a fost modul artiștilor de a interacționa cu publicul iMapp Bucharest. Festivalul se înscrie pe lista celor mai importante evenimente internaționale dedicate audio vizualului, anul acesta fiind finalist în categoria „Live Event of the Year” la premiile AV Awards din Londra, care urmează a-și desemna câștigătorii pe 30 septembrie.

iMapp Bucharest a debutat cu o serie de concerte, Gojira & Planet H fiind prima trupă care a întreținut atmosfera în seara evenimentului, urmată de proiectul electro-clasic Golan Symphonic, prezentat în premieră la iMapp Bucharest, ce a adus în fața audienței o orchestră formată din 40 de instrumentiști.

Artista irlandeză Róisín Murphy, celebra cântăreață și compozitoare internațională, a susținut un concert electrizant, cu o apariție cameleonică pe scena iMapp Bucharest, schimbând, aproape la fiecare melodie, costume impresionante și accesorii îndrăznețe. La concertul reginii muzicii experimentale au participat atât fani ai artiste, care o îndrăgesc încă din perioada în care făcea parte din trupa Moloko, cât și oameni care au ascultat-o în premieră în România.

iMapp Bucharest a utilizat 104 proiectoare pentru a expune lucrările celor mai creativi artiști video internaționali pe cei aproximativ 22.000 de metri pătrați ai suprafeței de proiecție. Echipele finaliste din Spania – Romera Diseño e Infografia, România – Mindscape Studio, Ungaria – Limelight, Rusia – Illuminarium3000, MuntenegruFilip Roca și Turcia – VOID au susținut spectacole multimedia a câte 4 minute și 30 de secunde, pe suprafața impresionantă a fațadei Palatului Parlamentului, rezultând cea mai mare imagine 3D proiectată pe o clădire.

Două trofee, o singură echipă câștigătoare

Câștigătorul ediției iMapp Bucharest 2016 a fost desemnat de un juriu de prestigiu, format din personalități marcante ale industriei audio vizuale internaționale: Martin Pošta, Ana Ascencio, Kaat Heirbrant, Ilkka Paloniemi și Birgit Zander. Anul acesta, în premieră în istoria festivalului, Premiul Juriului și Premiul Publicului (acordat de cei prezenți prin vot la 1843), au fost câștigate de aceeași echipă, respectiv Limelight din Ungaria, care a prezentat lucrarea ”Interconnection”. Ovidiu Marius Ştefancu, unul dintre participanții care și-au votat echipa favorită, a câștigat o excursie (în valoare de 1.000 euro oferită de Holiday Club) la Berlin, locul din care provine câștigătorul ediției iMapp Bucharest 2015URBANSCREEN din Germania.

Echipa câștigătoare, originară din Ungaria, are o experiență de peste 15 ani în domeniul 3D video-mapping și a reușit să impresioneze juriul și publicul cu o lucrare artistică în care animațiile și arta de a povesti 3D i-a diferențiat considerabil față de ceilalți finaliști din competiție. Astfel, Limelight a reușit să adune 1980 de voturi dintr-un total de 4512 voturi. Conform juriului, punctele forte ale lucrării „Interconnection” au fost sunetul bine sincronizat cu tehnica animațiilor, interpretarea temei într-un mod original, precum și o bună dinamică pe parcursul întregului spectacol.

O echipă româno-suedeză formată din Elie Chabrouni, Frank Valiant și 5 studenți, a reușit să transmită publicului un mesaj umanitar în cadrul iMapp Bucharest 2016, folosind video-mappingul, ca formă de exprimare artistică.

Tot pe 24 septembrie, după spectacolul de video mapping, au fost proiectate cele mai bune lucrări înscrise la concursul internațional de fotografie și artă vizuală stillMapp Picture Competition. Ana Cohuț a fost desemnată câștigătoarea concursului de către juriul oficial al iMapp Bucharest 2016, intrând în posesia premiului de 1.000 de euro.

 

Proiecție câștigătoare:

Spectacol complet echipe finaliste:

Albume foto: https://www.facebook.com/iMappBucharest/photos

Artiști

Filip Roca – Muntenegru

Director artistic, artist vizual și new media, stabilit în prezent în Barcelona și originar din Muntenegru, a câștigat marele premiu în categoria „Professional” la Festivalul Internațional de Mapping de la Girona, Spania, în anul 2015.

Romera Diseño e Infografia SL – Spania

Romera s-a născut în Madrid, în 1998, specializându-se în lucrări grafice și de post-producție. De-a lungul anilor, s-a dezvoltat și a participat în proiecte complexe legate de sectorul video-mapping-ului, în întreaga lume, devenind o referință în industrie.

VOID – Turcia

Void este un grup independent de creație, din Istanbul. Show-urile internaționale audio-video ale grupului au fost recompensate cu numeroase premii la concursuri din Linz, Budapesta, Milano, New Mexico sau Rusia și au apărut de patru ori în Ars Elektronika.

Mindscape Studio – România

Mindscape Studio este un studio de multimedia și tehnologie creativă, din București, specializat în video-mapping, design vizual de eveniment, ambient și instalații de artă interactive.

Illuminarium3000 – Rusia

Un studio prietenos, ca o mică familie creativă, din Saint Petersburg. Lucrările lor au fost prezente în numeroase proiecte din Comunitatea Statelor Independente și la multe evenimente internaționale, printre care Eurovision.

Limelight – Ungaria

Fără clișee vizuale sau locuri comune, conținutul animațiilor și arta de a povesti 3D, împreună cu cei 15 ani de experiență, fac din echipa maghiară, Limelight, unul dintre cele mai importante grupuri de artiști din domeniul 3D video mapping.

Conceptul creativ al concursului din această ediție este „DIALOGURI”. În 2016, cel mai mare show de video mapping din lume va fi dedicat interacțiunilor. Ne putem închipui spectacolul ca o conversație briliantă între Palatul Parlamentului și zecile de mii de oameni care se vor afla în fața sa. Imagini încărcate de semnificații profunde vor construi o conexiune puternică între artiști și spectatori, pe 24 Septembrie, în Piața Constituției.

JURIUL OFICIAL IMAPP BUCHAREST 2016

Martin Posta, Director, SIGNAL Festival, Praga
Ana Ascencio, Director, Mapping Festival, Geneva
Kaat Heirbrant – Director, Light Festival, Ghent
Ilkka Paloniemi – Director, Lux Festival, Helsinki
Birgit Zander, Director, Festival of Lights, Berlin

Birgit Zander este fondatoarea, organizatoarea și directoarea de creație a BERLIN FESTIVAL OF LIGHTS. Născută și crescută în Berlin, aici a creat agenția de event-marketing, Zander & Partner, cu o puternică prezență internațională. În urmă cu 12 ani, pasiunea sa puternică pentru arte și evenimente a dat roade și a generat BERLIN FESTIVAL OF LIGHTS. Cu mai mult de 2 milioane de vizitatori pe an, pe o perioadă de 10 seri, a intrat deja în circuitul celor mai faimoase și de succes evenimente din domeniul artelor vizuale și multimedia. Astăzi, Birgit Zander produce în întrega lume festivaluri de lumină, evenimente și festivaluri de artă; printre altele în New York, Luxemburg și multe alte destinații.

Ana Ascencio a început să fie puternic interesată de arta electronică, la mijlocul anilor 90, colaborând cu Weetamix, o organizație cu scopul de a promova cultura și muzica electronică din Elveția. După câțiva ani petrecuți la Montreal, Canada, unde a făcut parte din echipa festivalului internațional de arte digitale Elektra, apoi a fost co-curator Lille3000 pentru programul lor de evenimente și expoziții din 2012, diseminând arta în spațiile publice și colaborând cu instituțiile culturale tradiționale ale orașului francez Lille. În 2011, Ana Ascencio a fost numită ca director artistic al festivalului de Mapping de la Geneva, Elveția, eveniment dedicat artelor audiovizuale și culturii digitale, printr-un vast program de expoziții, ateliere, conferințe și concerte. Ana Ascencio a mai făcut parte și din diverse jurii (Haute Ecole d’Art et de Design de Genève, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Fantoche 2015), seminarii (ACT Center -Gwangju/Korea- Mirage festival, Lyon) precum și colaborări cu mai multe organisme internaționale și naționale, cum ar fi BIAN (Biennale of International Digital Arts) de la Montreal, pentru care a fost co-curator al grupului de artiști elvețieni, în Iunie 2016.

Martin Pošta are studii în domeniul producției de film, la facultatea de film și televiziune a Academiei De Arte Teatrale și Cinematografice din Praga. În 2103 a pus bazele festivalului SIGNAL, care a devenit rapid cel mai vizitat eveniment cultural din Republica Cehă. În afara acestui lucru, Martin a inițiat și festivalul internațional de film Fresh Film Fest, precum și designSUPERMARKET, unul dintre cele mai importante evenimente de design din Praga. A produs un film documentar, Czech RAPublic, și este membru al asociației artistice The Macula. Cea de-a treia ediție a festivalului a numărat printre sponsori nume prestigioase, precum Mercedes-Benz, Intel, CEZ Group, sau Preciosa. În trecut, Martin a colaborat deasemenea cu Nova TV, unde a ocupat poziția de redactor șef al paginii de internet.

Kaat Heirbrant are un background în evenimente culturale, politici culturale și marketing urban. După ce și-a finalizat studiile de arte vizuale și comunicare, a lucrat la Parlamentul European, ca specialist în politici culturale. În 2006, început colaborarea cu orașul Ghent, în dublă calitate, atât ca organizator de evenimente, cât și consilier în domeniul cultural, al vice-primarului orașului. În 2011, a participat la organizarea primului Festival al Luminilor de la Ghent, cu peste 200 000 de vizitatori. Astăzi, la festival participă peste 650 000 de vizitatori. Ca director artistic al festivalului, Kaat este responsabilă pentru faptul că festivalul prezintă o paletă diversă de instalații de artă și lumină, video-mapping-uri ale artiștilor locali și internaționali, precum și opere ale studenților și cercetătorilor. Festivalul crează conexiuni între cetățenii din Ghent și rețeaua antreprenorilor culturali și creativi.

Ilkka Paloniemi este directorul artistic al Lux Helsinki. Experiența sa profesională își are începutul în prima parte a anilor 80, când a început să lucreze în teatru, apoi a obținut o diplomă de master în design de iluminare. Acoperind domenii variate precum cinema, operă, rock, arte vizuale sau multimedia, activitatea sa se întinde pe trei decade. Pe lângă poziția de director artistic, el este și designer de iluminare, consultant teatral și speaker în numeroase conferințe.

 

Foto

Golan Symphonic

 

Roisin Murphy

The Show

Video

 

Mai multe detalii pe:

www.imapp.ro / www.creart.ro

f/imappbucharest

f/creartpmb

__

iMapp Bucharest este un eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, 360 Revolution – Event Production, Maxin10sity – Curator.

creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție este un serviciu public de cultură aflat în subordinea Primăriei Municipiului București, ce are misiunea de a răspunde nevoilor culturale ale comunității locale prin dezvoltarea unor proiecte ce promovează valori culturale românești: festivaluri naționale și internaționale, ateliere de creație, expoziții, târguri, competiții, dar și prin schimburi culturale, artistice, profesionale și metodologice cu instituții similare din țară și din străinătate.

360 Revolution – De peste 9 ani, un nume de referință în domeniul dezvoltării, organizării și implementării de evenimente, 360 Revolution își propune să genereze experiențe care să lase o impresie spectaculoasă asupra participanților emoțional și funcțional, integrând atât sfera interactivității digitale cât și soluții complexe live.

Maxin10sity – este un studio de producție de video mapping de top, la nivel mondial. Compania a fost înființată de László Czigány și Andras Sass, artiști specializați în mapping 3D și multiplu premiați la cele mai importante festivaluri de profil, împreună cu Tamás Vaspöri, specialist cu vastă experiență în curatoriatul și promovarea artelor vizuale interactive.

Regulament iMapp

Regulament stillMap

Regulament excursie la Berlin

Like it? SHARE IT!